tolong penuhkan tabung saya ni ye..please3.......^_^

Strawberry On Top Of Cupcake

Tuesday, 24 July 2012

AL-KISAH

ASSALAMUALAIKUM

Di bulan puase yang mulia ni, saye nak kongsikan serba sedikit mengenai kisah yang berlaku dalam diri saye..
hehehe....(dalam hati orang yang bace blog ni : APE PULAK LE KISAH DIE NI @$%&^&
)   ^_^Kisahnye begini, aritu mase mula2 puase, excited sgt pegi solat terawih...bile da hari keempat ni, perasaan malas mule membelenggu diri... Anda bagaimana????? XBOLEH IKUT PERASAAN NI.. ok,, anda semue kene kuatkan diri, walaupun malas tu banyak sgt..... cube tenangkan diri kite n DUSHHHHhhhhhhhhhhh TUMBUK MALAS tu jauh2.......
Gune segala ilmu pertahankan diri yang anda ade tu..
Amacam, agak2 leh tak.??.. ini juga buat renungan kite bersame.. Bulan Ramadhan ni la kite kene kumpul banyak2 amalan yang x dapat kite lakukan di bulan lain.........
ok..itu saje yang dapat dikongsi wat kali ini...

(BUAT PANDUAN DAN RENUNGAN)

Nabi Muhammad bersabda maksudnya: “Sesiapa berpuasa pada Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, diampunkan dosanya yang telah lalu.”(Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad).

Alangkah ruginya jika kebanyakan umat Islam mensia-siakan atau tidak memanfaatkan kedatangan Ramadan yang sebentar itu dengan kerja kebajikan. Perkara ini kerana pada bulan inilah Allah memberi banyak keistimewaan iaitu berupa ganjaran pahala berganda bagi setiap amalan baik yang dikerjakan. Ia tidak dikurniakan Allah pada bulan lain.

Dalam hal ini, Rasulullah bersabda :“Sekiranya manusia mengetahui kebajikan yang terkandung dalam Ramadan itu, tentulah mereka mengharap-harap supaya Ramadan berlaku sepanjang tahun.” (Hadis riwayat Ibnu Abid Dunya).

Ramadan hadir membawa rahmat serta maghfirah (keampunan) Allah. Allah akan mengurniakan pahala yang berlipat ganda bagi setiap ibadat wajib yang dilakukan pada Ramadan. Satu ibadat wajib pada Ramadan menyamai 70 ibadat wajib di luar Ramadan, manakala ibadat sunat akan mempunyai nilai yang sama dengan ibadat wajib apabila dilakukan dalam Ramadan. Malah, segala bentuk kebajikan sekecil dan seringan mana pun, jika dilakukan dengan ikhlas pada Ramadan mengandungi nilai ibadat.


BERPUASALAH DENGAN SEIKHLAS HATI..


~SALAM RAMADHAN~

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...